کد مطلب: 76405
کابينه و قله ها، ملاحظات و پيشنهادات
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 670
“من فکر کنم انتخابات سخت تر از خود رياست جمهوري است [اينطوري نيست آقاي روحاني ...]
آقاي روحاني: نه … رييس جمهوري خيلي سخت تره … اگر آدم بخواهد واقعا کشور را نجات بده از اين وضعي که الآن هست …”
(بخشي از فيلم دوم تبليغاتي آقاي دکتر حسن روحاني در ايام انتخابات)
***
به گزارش سلام لردگان همانطور که آقاي دکتر روحاني، رييس جمهور محترم فرمودند، رياست جمهوري کار سختي است. در هر صورت اداره يک کشور کار بزرگي است. “کار اداره يک کشور و به سامان رساندن مسائل يک کشور و آرزوهاى بزرگ، کارى نيست که در کوتاه مدّت انجام گيرد.” (بخشي از بيانات مقام معظم رهبري در مرداد ??)
حال، به اين مساله اضافه کنيد نقش به خصوص ايران در تحولات منطقه اي و بين المللي، ساختار و اوضاع اقتصادي نامناسب، تحريم ها، درگيري تکنيکي و ايدئولوژيک با قدرت هاي جهاني، ساختار سياسي- حزبي ناپايدار و نامشخص. مجموع تمام اين مطالب يک نتيجه دارد و آن اينکه … اوضاع خاص و ويژه است.
با توجه به شرايط فوق، دولت جديد محتاج کابينه اي است که اولا با تجربه باشد و ثانيا بتواند از تمام ظرفيت هاي گروه ها و نيروهاي سياسي و مرجع در جامعه به بهترين شکل بهره ببرد.
تجربه از آنجا مفيد است که شرايط فعلي، امکان بهره گيري از روش آزمون و خطا را در کمترين اولويت قرار داده است. از طرفي، يک کابينه ي با تجربه (نه لزوما پير) با تجربه تخصصي در حيطه ي اداره ي دولت، باعث مي گردد که اعضاي کابينه احتياج به زمان اضافي براي آشنايي با نحوه ي فعاليت دولت و کابينه، عملکرد وزارت متبوع و ساير موارد نداشته باشند و به عبارتي به راحتي و به سرعت بتوانند بر کارها سوار شوند. همچنين عموما اشخاصي که داراي تجربه کاري قابل توجه هستند از مسائلي نظير شعارزدگي نيز بيشتر از تازه واردها به دور هستند و پرواضح است که شعارزدگي نيز در دوران پرمساله ي فعلي، اصلا به صلاح و مصلحت کشور نبوده و نيست.
با توجه به کابينه اي که آقاي رييس جمهور به مجلس معرفي کرده اند به نظر مي رسد بخش هاي زيادي از موضوعات ياد شده مورد توجه آقاي رييس جمهور بوده است و بخش هايي نيز احتياج به دقت و پيگيري بيشتري دارد.
پيرامون مساله ي تجربه، با نگاهي ساده به ميانگين سني اعضاي کابينه و همچنين سوابق کاري آن ها مي توان به اين واقعيت دست يافت که دکتر روحاني به خوبي اين مساله را دريافته و در معرفي اعضا به کار بسته اند اما موضوع تجربه ملاحظاتي را نيز در بر دارد.
به عنوان مثال، امکان دارد مساله تحرک مناسب و فعاليت زياد تحت تاثير سن بالا قرار گيرد. از اين رو مي توان پيشنهاد کرد که براي تزريق تحرک بيشتر و فکرِ نو و نوآوري به کابينه، از اعضاي کابينه خواست تا معاونين و اطرافيان جوان تري را براي خود برگزينند. همچنين به نظر مي رسد اين خواسته مي بايست به عنوان يکي از خواسته هاي مستمر رييس جمهور از وزراي خود مطرح گردد تا وزراتخانه ها با نيروهاي مسن، بعضا کم تحرک و بدون علاقه به نوآوري پر نگردد.
پيرامون موضوع استفاده از تمام پتانسيل هاي گروه هاي سياسي و مرجع، جاي بحث بيشتري وجود دارد. از طرفي بايد اذعان داشت که نه تنها حق انتخاب اعضاي کابينه متعلق به شخص رييس جمهور و نه هيچ کسي ديگري است بلکه بايد توجه داشت که رييس جمهور با توجه به پيروزي خودش، حاميانش و احيانا حزب متبوعش در انتخابات مي تواند تمام اعضاي کابينه را در راستاي تفکرات حزبي و منطبق با روش و منش سياسي خود و هماهنگ با تيم اطرافش انتخاب کند و هيچ شخصي حق مجادله پيرامون اين مساله را با ايشان ندارد. البته اين نکته به هيچ وجه به معناي بسته شدن درِ پيشنهاد به رييس جمهور و مشاوران ايشان در اين امر خطير نيست اما بايد حدود پيشنهاد به خوبي مشخص و معين باشد و به هيچ عنوان بويي از سهم خواهي در آن ديده نشود زيرا سهم کابينه، از آنِ رييس جمهور و حزب وي است.
از اين رو به منظور بررسي استفاده از تمام ظرفيت هاي سياسي و گروه هاي مرجع در دولت آينده، مي توان به کنکاشي در ليست تعلقات سياسي اعضاي کابينه پرداخت.
علاوه بر حزب کارگزاران و معتمدين آيت الله رفسنجاني که نقش بي بديلي در اعضاي کابينه دارند، جبهه ي اصلاحات به عنوان حامي آقاي روحاني در انتخابات توانسته است پست هايي را در کابينه داشته باشد. از اين دو گروه که بگذريم، حضور آقاي رحماني فضلي مي تواند به خوبي نشان دهنده ي توجه آقاي روحاني به نقش جناح راست (البته جناح راست سنتي) در اداره کشور در آينده باشد.
پر واضح است که نقش وزارت کشور بسيار مهم و شاخص است. از اين رو که تعيين استانداران (عموما) و بدنه ي محلي-اجرايي دولت بر عهده ي اين وزارت خانه است. پس سوال آنست که چرا آقاي روحاني اين وزارت خانه مهم را به جناح راست سنتي سپرده است؟ جواب اين سوال را بايد در اين موضوع جستجو کرد که اگر وظيفه انتخاب استانداران بر عهده آقاي رحماني قرار داده شود، به نوعي از پتانسيل جناح راست سنتي در دولت آينده استفاده خواهد شد.
همچنين با توجه به رابطه خوب راست سنتي با روحانيت معظم و همچنين تجربه زياد آنان در امور اداري به نوعي موجبات آسودگي خاطر روحانيت محلي و آقاي روحاني را نيز فراهم خواهد کرد و احتمالا باعث خواهد شد که دولت يازدهم از ظرفيت هاي اين گروه نيز بهره ببرد. البته بايد به مساله احتمال بازبودن يا بسته بودن دست آقاي رحماني نيز توجه داشت.
علاوه بر گروه هاي نامبرده، گروه هاي سياسي ديگري نيز هستند که به نظر مي رسد تا به حال استفاده از پتانسيل هاي آنان مورد غفلت قرار گرفته است که در صورت بهره برداري درست از توانايي هاي آنان ، دولت يازدهم در مسير خود موفق تر خواهد بود. به عنون مثال جاي خالي اصولگرايان پيشرفت گرا در کابينه به خوبي ديده مي شود که مي توان با توجه به نزديکي آنان با گرايشات فکري تيم آقاي روحاني بالاخص در حيطه ي فهم تکنيکي، از حضور آنان در بدنه و سطوح مديريت اجرايي کشور بهره برد. البته مشخص است که گروه هايي را نمي توان در کابينه آقاي روحاني تصور کرد. اين گروه هاي سياسي به دليل عدم تناسب با تفکرات حاکم بر دولت مناسب است که حالت دولت سايه به خود گرفته و با رصد منتقدانه و نه لزوما مهربانانه به دولت کمک نمايند. جايگاه واقعي اين گروه ها در سايت ها، روزنامه و کلا در رسانه هاي مخالف دولت خواهد بود که البته با توجه به وعده هاي جناب آقاي روحاني ان شاالله مي توان اميدوار بود صداي آنان مرتب به گوش مردم و دولت برسد.
با توجه به تمام مسائل گفته شده و با توجه به نظرات خوب جناب آقاي دکتر روحاني، مي توان بر اين موضوع تاکيد کرد که استفاده درست از تمام ظرفيت هاي سياسي و پتانسيل هاي گروه هاي سياسي مي تواند کمک بزرگي به پيشبرد اهداف دولت يازدهم کمک کند. بنا بر قول رهبري “اگر چنانچه اين ظرفيت ها را نشناسيم، کوتاهى کرديم؛ اگر بشناسيم و براى به کارگيرى اين ظرفيت ها همت نکنيم، کوتاهى کرديم؛ اگر به يک حد متوسطى قانع بشويم، کوتاهى کرديم. بايد به سمت قله حرکت کنيم.” (??/?/??) و قله ها به دست نمي آيند مگر با استفاده از تمام داشته ها …
و در پايان :::
“انشاءالله بزودى با انجام وظيفهاى که مجلس شوراى اسلامى نسبت به انتخاب وزراى صالح خواهد کرد، دولت تشکيل خواهد شد و کارهاى بزرگ و مهمى را که بر عهده دارد، آغاز خواهد کرد؛ اگرچه هماکنون هم بسيارى از کارها را شروع کردهاند. اميدواريم توفيق الهى شامل حال رئيس جمهور محترم و مسئولان اجرائى کشور باشد و همراهى مردم هم به آنها کمک کند، دعاى مردم هم کمک کند که بتوانند کارهاى بزرگى را که برعهده دارند – که کارهاى بزرگ، منافع بزرگى هم دارد؛ دشوارىهاى بزرگى هم دارد – به بهترين وجهى به انجام برسانند” (مقام معظم رهبري عيدفطر، مرداد ????)
منبع: صاحب نيوز